HomeTabak12.2.2 Veranderingen in roken onder volwassenen

12.2.2 Veranderingen in roken onder volwassenen

Let op: er zijn nieuwe kerncijfers over roken in 2024, deze zijn te vinden in de Kerncijfertabel Leefstijlmonitor. De gegevens worden later dit jaar verwerkt in de NDM, wanneer ook de aanvullende analyses en significantie toetsen zijn uitgevoerd.

Is het percentage volwassenen dat rookt veranderd?

In het kort: In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2014 is het percentage wel gedaald. De daling vond plaats onder zowel mannen als vrouwen, alle leeftijdsgroepen en alle opleidingsniveaus.

Roken onder volwassenen is sinds de vorige meting stabiel, op lange termijn wel gedaald

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2014 is het percentage in 2023 wel lager. Hetzelfde geldt voor dagelijks roken.

Roken is onder zowel mannen als vrouwen sinds de vorige meting stabiel, op lange termijn wel gedaald

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt onder zowel mannen als vrouwen niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2014 is het percentage in 2023 wel lager  onder zowel mannen als vrouwen.

Roken is onder alle leeftijdsgroepen sinds de vorige meting stabiel, op lange termijn wel gedaald

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt onder alle leeftijdsgroepen (18-24 jaar, 25-34 jaar en ≥35 jaar) niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting 2014 is het percentage wel gedaald onder alle leeftijdsgroepen.

Roken is onder alle opleidingsniveaus sinds de vorige meting stabiel, op lange termijn wel gedaald

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt onder alle opleidingsniveaus (laag, middelbaar en hoog) niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting 2014 is het percentage wel gedaald onder alle opleidingsniveaus.

Roken is sinds vorige meting stabiel onder alle herkomstgroepen

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt onder alle herkomstgroepen niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Sinds 2022 hanteert het CBS een nieuwe indeling naar herkomst, er zijn daarom geen trendgegevens beschikbaar tussen 2014 en 2022.

Roken is onder volwassenen in alle stedelijkheidsniveaus sinds de vorige meting stabiel, op lange termijn wel gedaald

In 2023 is het percentage volwassenen dat weleens rookt onder alle stedelijkheidsniveaus niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2014 is het percentage wel gedaald onder alle stedelijkheidsniveaus.

Landelijke cijfers

Landelijke cijfers over het gebruik van nicotineproducten worden verzameld in de Leefstijlmonitor.. De Leefstijlmonitor bestaat uit meerdere bronnen.

De hoofdbron voor het gebruik van nicotineproducten onder volwassenen (18+) is de Gezondheidsenquête (GE). Dit is een vragenlijst waarmee we gegevens verzamelen over hoeveel mensen roken, vapen of andere nicotineproducten gebruiken. De vragenlijst wordt ieder jaar herhaald. Roken wordt sinds 2014 op vergelijkbare wijze uitgevraagd in de vragenlijst van de GE.

Verdiepende gegevens over het gebruik van nicotineproducten komen uit de Aanvullende Module Middelen (LSM-A Middelen). De LSM-A Middelen is een aparte dieptestudie die sinds 2016 om de twee jaar wordt uitgevoerd.

De GE en LSM-A zijn twee losstaande onderzoeken. Beide onderzoeken zijn zoveel mogelijk vergelijkbaar opgezet. Maar er zijn wel verschillen tussen de twee onderzoeken, zoals de manier waarop de vragenlijst wordt afgenomen, steekproeftrekking en beloningen. Hierdoor kunnen sommige cijfers uit de GE verschillen van de cijfers uit de LSM-A. Lees daarover meer op deze pagina.

Roken kan worden uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, herkomst en stedelijkheid.

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2025. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.