In het kort: In 2023 had ongeveer 3% van studenten van 16 jaar en ouder van het hbo en de universiteit in het afgelopen jaar concentratieverhogende middelen (zoals Ritalin, Concerta of Modafinil) zonder doktersrecept gebruikt. Vergeleken met de eerste meting in 2021 is het gebruik zonder recept niet veranderd. In 2021 rapporteerde 1,4% van de mbo-studenten van 16 jaar en ouder in Amsterdam in het afgelopen jaar ADHD-medicijnen zoals Ritalin of Concerta (ook) zonder recept te hebben gebruikt.
Snel naar:
Studenten van het hbo en de universiteit
In de Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik onder Studenten hoger onderwijs is het oneigenlijk gebruik van concentratieverhogende middelen onderzocht [7]. Het gaat hierbij niet alleen om middelen met als werkzame stof methylfenidaat (zoals Ritalin en Concerta), maar ook om middelen met dexamfetamine of middelen met Modafinil. Modafinil is een medicijn dat slaapaanvallen voorkomt en wordt voorgeschreven bij narcolepsie (slaapziekte). De Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs kent enkele methodologische beperkingen, zoals een laag responspercentage (6,5% in 2023) en onder-/oververtegenwoordiging van bepaalde groepen. Door weging is de data meer representatief gemaakt. Er kan echter niet worden uitgesloten dat de resultaten vertekend zijn en daarmee niet representatief voor de totale studentenpopulatie in Nederland. De resultaten moeten dus voorzichtig worden geïnterpreteerd.
- Van de deelnemende studenten gebruikte 3% in het afgelopen jaar weleens concentratieverhogende middelen (methylfenidaat/dexamfetamine en/of modafinil) zonder doktersvoorschrift. Van deze studenten deed 90% dit bij het studeren/tentamens, 11% tijdens het uitgaan, en 10% tijdens het werk.
- Vergeleken met de eerste meting in 2021 (4%) is het laatste-jaar-gebruik van concentratieverhogende middelen zonder doktersvoorschrift in 2023 niet veranderd.
- Het gebruik van concentratieverhogende middelen zonder doktersvoorschrift komt in sommige groepen meer voor dan in andere groepen. De analyses1 laten het volgende beeld zien:
- De kans op het gebruik van concentratieverhogende middelen zonder doktersvoorschrift is groter onder 22-25-jarigen en 26-29-jarigen vergeleken met 16-21-jarigen (4% versus 3%).
- De kans op het gebruik van concentratieverhogende middelen zonder doktersvoorschrift verschilt niet: tussen mannen, vrouwen en studenten die zich niet als vrouw of man identificeren; tussen studenten zonder migratieachtergrond, studenten met een migratieachtergrond en internationale studenten; tussen hbo- en wo-studenten; tussen voltijd en niet-voltijd studenten.
- In de analyses is gecorrigeerd voor de mogelijke invloed van de andere variabele (gender, leeftijd, herkomst, onderwijstype en onderwijsvorm). ↩︎
Mbo-studenten in Amsterdam
Ook in de Monitor Antenne Amsterdam wordt het gebruik van ADHD-medicatie van mbo-studenten uitgevraagd [8].
- In 2021 gaf 6,4% van de Amsterdamse mbo-studenten aan in het afgelopen jaar ADHD-medicatie zoals ritalin of concerta te hebben gebruikt. Van de studenten gaf 5,3% aan de medicatie op doktersvoorschrift te gebruiken, 1,4% gebruikte (ook) zonder recept.
Aanvullende informatie
Bronnen
- 1.Verdurmen JE, Van Dorsselaer S, Monshouwer K. Middelengebruik onder studenten van 16-18 jaar op het MBO en HBO 2015. Utrecht: Trimbos-instituut; 2016.
- 2.Tuithof M, Van Dorsselaer S, Monshouwer K. Middelengebruik onder studenten van 16-18 jaar op het MBO en HBO 2017. Utrecht: Trimbos-instituut; 2018.
- 3.Van Dorsselaer S, De Beurs D, Monshouwer K. Middelengebruik onder studenten van 16-18 jaar op het MBO en HBO 2019. Utrecht: Trimbos-instituut; 2020.
- 4.Monshouwer K, Tuithof M, Van Dorsselaer S. Middelengebruik onder studenten van 16-18 jaar op het MBO en HBO 2021. Utrecht: Trimbos-instituut; 2022.
- 5.Dopmeijer JM, Nuijen Jasper, Busch MCM, Tak NI. Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs Deelrapport I Mentale gezondheid van studenten in het hoger onderwijs. Utrecht, the Netherlands: RIVM, GGD GHOR, Trimbos-instituut; 2021 p. 1–116.
- 6.Dopmeijer JM, Nuijen Jasper, Busch MCM, Tak NI. Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs Deelrapport II Middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs. Utrecht, the Netherlands: RIVM, GGD GHOR, Trimbos-instituut; 2021 p. 1–123.
- 7.Nuijen J, Verweij A, Dopmeijer J, Van Wamel A, Schouten F, Buijs M, et al. Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs 2023. RIVM en Trimbos-instituut; 2023.
- 8.Benschop A, Nabben T. Antenne Amsterdam 2021: Trends in gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere drugs. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam; 2022.
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.