In het kort: Het gebruik van ADHD-medicijnen komt meer voor onder mannen, 18-29-jarigen en hoog- en middelbaar opgeleiden.
Geslacht
Het ooitgebruik en laatste-jaar-gebruik van ADHD-medicijnen is in 2022 hoger onder mannen dan onder vrouwen. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen in het laatste-maand-gebruik.
Leeftijd
- Het gebruik van ADHD-medicijnen is in 2022 het hoogst onder 18-29-jarigen en het laagst onder 50+’ers. Dit geldt voor het ooit-, het laatste-jaar- en het laatste-maand-gebruik.
- Lees meer over het gebruik van ADHD-medicijnen onder jongeren en jongvolwassen op deze pagina.
Opleidingsniveau
Het gebruik van ADHD-medicijnen is in 2022 hoger onder hoog- en middelbaar opgeleiden dan onder laagopgeleiden. Dit geldt voor het ooit-, het laatste-jaar- en het laatste-maand-gebruik.
Herkomst
Het gebruik van ADHD-medicijnen verschilt in 2022 niet tussen mensen met een verschillende herkomst.
Stedelijkheid
Het ooitgebruik van ADHD-medicijnen is in 2022 hoger onder mensen uit (zeer) sterk stedelijke gebieden (4,7%) en matig stedelijke gebieden (4,2%) dan onder mensen uit weinig/niet stedelijke gebieden (2,9%). Het laatste-jaar en laatste-maand-gebruik verschilt niet tussen deze groepen.
Werkenden
In 2023 heeft het Trimbos-instituut voor het eerst gegevens gepubliceerd over het middelengebruik onder werkenden versus niet-werkenden [1]. Hiervoor zijn de gegevens gebruikt van de LSM-A van het peiljaar 2022. Er is geen verschil in het laatste-jaar-gebruik van ADHD-medicatie onder werkenden en niet-werkenden.
Regionale verschillen
Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen die werd gehouden onder 16-25-jarigen blijkt dat er regionale verschillen zijn in het gebruik van ADHD-medicatie zonder doktersrecept [2]. In 2024 werden de hoogste percentages ADHD-gebruik zonder doktersrecept in de laatste 12 maanden gevonden in GGD-regio Amsterdam (5,0%) en GGD-regio Utrecht (3,2%). ADHD-medicatie zonder doktersrecept werd het minst gebruikt in de GGD-regio Limburg Noord (0,9%) en GGD-regio’s Twente en Drenthe (beide 1,1%).
Aanvullende informatie
Bronnen
- 1.Tuithof M, Blokland M, Sannen M. Alcohol, drugs, medicijnen (ADM) en werk. Werkend Nederland in 2022. Utrecht: Trimbos-instituut;
- 2.GGD’en, RIVM. Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. https://www.monitorgezondheid.nl/gezondheidsmonitor-jongvolwassenen/2024. 2025.
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2025. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.