6.2.1 Ecstasygebruik onder volwassenen
Hoeveel volwassenen gebruiken ecstasy?
In het kort: In 2023 had een op de tien volwassenen ooit ecstasy gebruikt, 3,8% gebruikte ecstasy in het laatste jaar en 1,1% in de laatste maand. Het gebruik van ecstasy is het hoogst onder mannen, jongvolwassenen, hoogopgeleiden en volwassenen die wonen in (zeer) sterk stedelijke gebieden.
Ongeveer één op de vijfentwintig volwassenen gebruikte in het laatste jaar ecstasy
In 2023 had een op de tien (10,8%) volwassenen ooit ecstasy gebruikt. Dat komt neer op 1,5 miljoen volwassenen. Door 3,8% van de volwassenen werd ecstasy in het laatste jaar gebruikt en 1,1% gebruikte in de laatste maand. Ecstasy is na cannabis de meest gebruikte drug onder volwassenen.
Meer mannen dan vrouwen gebruiken ecstasy
In 2023 was het ecstasygebruik in het laatste jaar hoger onder mannen (5,0%) dan onder vrouwen (2,6%). Ook het gebruik ooit in het leven en in de laatste maand was hoger onder mannen dan onder vrouwen.
Ecstasygebruik komt het meest voor onder jongvolwassenen
In 2023 was het ecstasygebruik in het laatste jaar het hoogst onder 18-29-jarigen (12,4%) en het laagst onder 50-plussers (0,4%). Het gebruik onder 30-49-jarigen (4,0%) zat daar tussenin. Hetzelfde geldt voor het gebruik ooit in het leven en in de laatste maand.
Ecstasygebruikers zijn gemiddeld 29,7 jaar oud
De gemiddelde leeftijd van volwassenen die in het laatste jaar ecstasy hebben gebruikt was 29,7 jaar (SD = 9,9) in 2023.
In de LSM-A 2022 is aan ecstasygebruikers gevraagd op welke leeftijd zij ecstasy voor het eerst gebruikten. De gemiddelde startleeftijd was 22,4 jaar (SD = 6,7). Vrouwen (21,9 jaar) starten gemiddeld een jaar eerder met ecstasy dan mannen (22,8 jaar).
Ecstasygebruik komt meer voor onder hoogopgeleiden dan onder laagopgeleiden
In 2023 was het ecstasygebruik in het laatste jaar onder hoogopgeleiden (6,3%) ruim 5 keer zo hoog als onder laagopgeleiden (1,2%). Het gebruik onder middelbaar opgeleiden (2,5%) zat daartussen in. Ook het gebruik ooit in het leven was het hoogst onder hoogopgeleiden en het laagst onder laagopgeleiden. Het gebruik in de laatste maand was hoger onder hoogopgeleiden dan onder middelbaar- en laagopgeleiden.
Geen verschil in ecstasygebruik tussen herkomstgroepen
In 2023 waren er geen verschillen in ecstasygebruik tussen de herkomstgroepen. Dit geldt voor het gebruik ooit in het leven, in het laatste jaar en in de laatste maand.
Ecstasygebruik komt meer voor onder volwassenen die wonen in (zeer) sterk stedelijke gebieden
In 2023 was het ecstasygebruik in het laatste jaar hoger onder volwassenen die wonen in (zeer) sterk stedelijke gebieden (5,1%) dan onder volwassenen in matig stedelijke gebieden (2,7%) en weinig/niet stedelijke gebieden (1,7%). Dit geldt ook voor het gebruik ooit in het leven en in de laatste maand.
Geen verschil in ecstasygebruik tussen werkenden en niet-werkenden
Er is geen verschil in het gebruik van ecstasy in het laatste jaar tussen werkenden (4,4%) en niet-werkenden (3,4%). Dit blijkt uit aanvullende analyses die zijn gepubliceerd in een aparte publicatie over middelengebruik en werk [1]. Hiervoor zijn de gegevens gebruikt van de LSM-A van het peiljaar 2022.
Ecstasygebruik verschilt per regio
Uit de GGD Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen die werd gehouden onder 16-25-jarigen blijkt dat er regionale verschillen zijn in het gebruik van ecstasy [2]. In 2022 werden de hoogste percentages ecstasygebruik gevonden in GGD-regio Amsterdam en GGD-regio Rotterdam-Rijnmond; respectievelijk 11,4% en 8,2% had het middel in de afgelopen 4 weken gebruikt. Ecstasy werd het minst gebruikt in de GGD-regio Drenthe (1,7%) en GGD-regio Zeeland (2,1%).
Aanvullende informatie
Bronnen
- 1.Tuithof M, Blokland M, Sannen A. Alcohol, drugs, medicijnen (ADM) en werk. Werkend Nederland in 2022. Utrecht: Trimbos-instituut;
- 2.GGD’en en RIVM. Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 [Internet]. 2023. Available from: https://www.vzinfo.nl/drugsgebruik/regionaal/jongvolwassenen
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2025. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.