HomeCocaïne4.2.2 Veranderingen in cocaïnegebruik onder volwassenen

4.2.2 Veranderingen in cocaïnegebruik onder volwassenen

Is het cocaïnegebruik onder volwassenen veranderd?

In het kort: In 2023 is het gebruik van cocaïne onder volwassenen niet veranderd vergeleken met 2022. Vergeleken met 2015 is het cocaïnegebruik in 2023 wel hoger. Deze stijging deed zich met name voor onder mannen en 18-29-jarigen.

Cocaïnegebruik is sinds de vorige meting stabiel, maar op lange termijn gestegen

Het gebruik van cocaïne bij volwassenen (ooit, laatste jaar, laatste maand) is in 2023 niet veranderd vergeleken met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2015 is het cocaïnegebruik ooit en in het laatste jaar in 2023 wel hoger. 

Cocaïnegebruik is alleen onder mannen op lange termijn gestegen

In 2023 verschilt het percentage mannen en vrouwen dat in het laatste jaar cocaïne heeft gebruikt niet van 2022. Vergeleken met 2015 is in 2023 het percentage mannen dat in het laatste jaar cocaïne heeft gebruikt hoger, en onder vrouwen onveranderd.

Cocaïnegebruik is alleen onder 18-29-jarigen op lange termijn gestegen

Tussen 2022 en 2023 is er voor geen van de leeftijdsgroepen een statistisch significante verandering in het gebruik van cocaïne. Onder 18-29-jarigen is het percentage dat in het laatste jaar cocaïne heeft gebruikt in 2023 (6,4%) hoger dan in 2015 (4,4%). Voor de andere leeftijden is het cocaïnegebruik in 2023 niet anders dan in 2015.

De gemiddelde leeftijd van cocaïnegebruikers is stabiel

De gemiddelde leeftijd van volwassenen die in het laatste jaar cocaïne hebben gebruikt is in 2023 (30,6 jaar) niet anders dan in 2022. Ook vergeleken met 2015 is in 2023 de gemiddelde leeftijd van de cocaïnegebruikers niet veranderd.  

Cocaïnegebruik is stabiel onder alle opleidingsniveaus

Tussen 2022 en 2023 is er voor geen van de opleidingsniveaus een statistisch significante verandering in het gebruik van cocaïne. Ook vergeleken met 2015 zijn er in 2023 geen veranderingen in het cocaïnegebruik in het laatste jaar onder de verschillende opleidingsniveaus.

Nog geen trendgegevens voor herkomstgroepen beschikbaar voor cocaïnegebruik

Onder alle herkomstgroepen is het cocaïnegebruik in het laatste jaar in 2023 niet anders dan in 2022. Sinds 2022 gebruikt het CBS een nieuwe indeling naar herkomst, er zijn daarom geen trendgegevens voor de nieuwe herkomstgroepen beschikbaar tussen 2015 en 2022.

Cocaïnegebruik is stabiel onder volwassenen in alle stedelijkheidsniveaus 

Tussen 2022 en 2023 is voor alle stedelijkheidsniveaus cocaïnegebruik in het laatste jaar gelijk gebleven. Ook geldt voor alle stedelijkheidsniveaus dat tussen 2015 en 2023 het laatste-jaar-gebruik van cocaïne niet verschilt. 

Landelijke cijfers

Landelijke cijfers over het gebruik van drugs worden verzameld in de Leefstijlmonitor. De Leefstijlmonitor bestaat uit meerdere bronnen.

De hoofdbron voor drugsgebruik onder volwassenen (18+) is de Gezondheidsenquête (GE). Dit is een vragenlijst waarmee we gegevens verzamelen over hoeveel mensen drugs gebruiken. De vragenlijst wordt ieder jaar herhaald. Het gebruik van cocaïne wordt sinds 2015 op vergelijkbare wijze uitgevraagd in de vragenlijst van de GE.

Verdiepende gegevens over drugsgebruik komen uit de Aanvullende Module Middelen (LSM-A Middelen). De LSM-A Middelen is een aparte dieptestudie die sinds 2016 om de twee jaar wordt uitgevoerd. In deze vragenlijst worden ook de frequentie van gebruik en probleemgebruik, aankooplocaties, aan middelen gerelateerde gezondheidsproblemen en hulpzoekgedrag uitgevraagd.

De GE en LSM-A zijn twee losstaande onderzoeken. Beide onderzoeken zijn zoveel mogelijk vergelijkbaar opgezet. Maar er zijn wel verschillen tussen de twee onderzoeken, zoals de manier waarop de vragenlijst wordt afgenomen, steekproeftrekking en beloningen. Hierdoor kunnen sommige cijfers uit de GE verschillen van de cijfers uit de LSM-A. Lees daarover meer op deze pagina.

Het gebruik van cocaïne ooit in het leven en in het laatste jaar kan worden uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, herkomst en stedelijkheid. Het aantal cocaïnegebruikers in de laatste maand in de steekproef is te klein om nader uit te splitsen naar deze demografische kenmerken. Voor veranderingen over tijd kijken we alleen naar het gebruik in het laatste jaar. 

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.