Wat zijn de patronen en locaties van alcoholgebruik onder scholieren en hoe komen zij aan alcohol?
In het kort: Scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) die in de laatste maand hebben gedronken, drinken meestal in het weekend alcohol. Ruim een op de drie drinkende scholieren heeft in de laatste maand ingedronken (het drinken voor het uitgaan). Meestal wordt alcohol door scholieren bij anderen thuis gedronken, gevolgd door een hok, schuur of keet, of thuis. Alcohol wordt meestal gekregen van vrienden.
Scholieren drinken meestal in het weekend alcohol
Onder de 12-16-jarige scholieren van het regulier voortgezet onderwijs die in de laatste maand alcohol hebben gedronken, vindt het grootste deel van het alcoholgebruik in het weekend plaats. Leerlingen die in de laatste maand alcohol gedronken hebben, drinken gemiddeld 6,4 glazen in het weekend. Het totale weekgemiddelde is 7 glazen.
Het totale aantal glazen alcohol dat in het weekend wordt gedronken, neemt toe met de leeftijd. Ter illustratie: van de 12-jarigen die in de laatste maand hebben gedronken, drinkt een derde (32,9%) in het weekend 1 tot 4 glazen en minder dan één op de tien (8,8%) drinkt 5 glazen of meer. Onder 16-jarigen drinkt een kwart (24,7%) 1 tot 4 glazen en bijna één op de zes (58,0%) drinkt 5 glazen of meer.
Vwo-leerlingen die alcohol drinken, drinker over het algemeen minder glazen dan vmbo-b/k leerlingen die alcohol drinken.
Ruim een op de drie drinkende scholieren heeft in de laatste maand ingedronken
Van de leerlingen die in de laatste maand alcohol hebben gedronken, heeft ruim een derde (35,9%) in de laatste maand ingedronken (het drinken van alcohol voor het uitgaan). Dit percentage is hoger onder meisjes (39,6%) dan onder jongens (32,3%).
Indrinken neemt toe met de leeftijd. Ter illustratie: van de 12-jarige drinkers heeft 14,8% in de laatste maand ingedronken, tegenover 49,2% van de 16-jarigen.
Tijdens het indrinken worden gemiddeld 4,3 glazen gedronken. Jongens drinken meer glazen (4,8 glazen) bij het indrinken dan meisjes (3,9 glazen).
Alcohol wordt meestal bij anderen thuis gedronken
Van de leerlingen die in de laatste maand alcohol hebben gedronken, vindt alcoholgebruik meestal plaats bij anderen thuis (21,6%). Daarna volgen een hok, schuur of keet (27,9%), of thuis (21,6%).
De locaties waar alcohol wordt gedronken, verschillen tussen jongens en meisjes. Alle locaties worden wat vaker genoemd door jongens dan door meisjes. Met name het percentage jongens dat ten minste maandelijks thuis (24,1%), bij anderen thuis (40,8%), in een sportkantine (8,4%) of op school (1,9%) drinkt is hoger dan onder meisjes (respectievelijk 18,5%, 35,5%, 2,9% en 0,7%).
Vergeleken met de vorige meting in 2019 is in 2023 het percentage leerlingen dat ten minste maandelijks alcohol drinkt in een club, café of discotheek afgenomen van 29,3% naar 17,7%. Er zijn geen opvallende verschillen tussen 2019 en 2023 voor de andere locaties.
Alcohol wordt meestal gekregen van vrienden
Van de scholieren die in de laatste maand alcohol hebben gedronken, heeft een derde (33,3%) de alcohol meestal gekregen van vrienden. Een kwart (25,1%) van de drinkende scholieren krijgt meestal alcohol van zijn of haar ouders en 7,0% koopt zelf zijn of haar alcohol.
Het percentage meisjes dat alcohol van vrienden krijgt (37,8%) is hoger dan het percentage jongens dat alcohol van vrienden krijgt (29,0%).
Vergeleken met de vorige meting in 2019 is in 2023 het percentage leerlingen dat alcohol van vrienden krijgt afgenomen van 37,5% naar 33,3%. Er zijn geen opvallende verschillen tussen 2019 en 2023 voor de andere manieren van verkrijgen.
Aanvullende informatie
Bronnen
- 1.Rombouts M, Morren K, Van Dorsselaer S, Tuithof M, Monshouwer K. Peilstationsonderzoek Scholieren 2023. [Internet]. Trimbos-instituut; 2024. Available from: https://cijfers.trimbos.nl/scholierenmonitor/scholierenmonitor
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.