In 2023 had één op de twintig volwassenen ooit amfetamine gebruikt, 1,3% gebruikte amfetamine in het laatste jaar en 0,5% in de laatste maand. Het gebruik van amfetamine komt het meest voor onder mannen, jongvolwassenen, hoogopgeleiden en volwassenen die wonen in (zeer) sterk stedelijke gebieden. Lees meer…
In 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar onder volwassenen niet veranderd vergeleken met 2022. Ook in vergelijking met de eerste meting in 2015 is het gebruik in het laatste jaar in 2023 onveranderd. Lees meer…
De meerderheid van de laatste-jaar-gebruikers van amfetamine gebruikte in 2022 niet meer dan een paar keer per jaar. Lees meer…
Er zijn signalen dat het gebruik van methamfetamine en het injecteren van drugs onder bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen toeneemt. Landelijke cijfers ontbreken en deskundigen schatten in dat de groep gebruikers klein is. Lees meer…
Jongeren en jongvolwassenen
Voortgezet onderwijs 12-16 jaar laatste jaar (2023)
In 2023 had 1,1% van de scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) ooit amfetamine gebruikt, 0,8% gebruikte in het laatste jaar amfetamine. Lees meer…
Het ooitgebruik van amfetamine onder scholieren van het regulier voortgezet onderwijs (12-16 jaar) is in 2023 lager dan in 2003. Lees meer…
Het gebruik van amfetamine onder 16- tot 18-jarige mbo– en hbo-studenten daalt al jaren en ligt ook in 2021 (2,0% ooit) lager dan in de jaren daarvoor. Deze afname werd tussen 2016 en 2021 ook onder mbo-studenten in Amsterdam waargenomen. Onder hbo- en wo-studenten van 16 jaar en ouder had in 2023 8% ooit amfetamine gebruikt en 4% gebruikte in het afgelopen jaar. Lees meer…
Amfetamine wordt door minder uitgaanders gebruikt dan andere stimulerende middelen zoals ecstasy, 3-MMC en cocaïne. Lees meer…
Het gebruik van amfetamine onder volwassenen in Nederland ligt boven het Europese gemiddelde. Nederland staat zowel bij jongvolwassenen (15-34 jaar) als bij volwassenen (15-64 jaar) in de top vijf. Ook resultaten van Europees rioolwateronderzoek wijzen erop dat het gebruik in Nederland relatief hoog is. Lees meer…
Het gebruik van amfetamine en methamfetamine onder de Nederlandse scholieren (15 en 16 jaar) ligt ongeveer op het Europese gemiddelde. Lees meer…
In de algemene ziekenhuizen schommelde tussen 2015 en 2018 het aantal patiënten met een probleem met psychostimulantia tussen de 740 en 850 patiënten per jaar. Lees meer…
Amfetamine-incidenten zijn merendeels mengintoxicaties met andere (uitgaans)drugs. Amfetamine behoort (samen met cannabis, MDMA, cocaïne en GHB) tot de drugs (exclusief NPS) met de meeste telefonische informatieverzoeken bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Lees meer…
Van alle drugsmonsters die in 2023 waren ingeleverd bij de testlocaties, was één op de twintig verkocht als amfetamine. Dit is vergelijkbaar met 2022. Negen op de tien ingeleverde amfetaminemonsters bevatten ook echt amfetamine. Amfetamine wordt het vaakst versneden met cafeïne. Amfetamine die met cafeïne is versneden bevat vaak een groot aandeel cafeïne. Lees meer…
De prijs van een gram amfetamine in Nederland was in 2023 gemiddeld €9,30. Dit is een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Een gram methamfetamine kostte in 2023 in Amsterdam gemiddeld €50,-. Lees meer…
Aanvullende informatie
Stel uw pdf samen: Selecteer een hoofdstuk of een paragraaf hiervan
Hoe te verwijzen
Nationale Drug Monitor, editie
2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.