HomeAmfetamine7.2.2 Veranderingen in amfetaminegebruik onder volwassenen

7.2.2 Veranderingen in amfetaminegebruik onder volwassenen

Is het amfetaminegebruik onder volwassenen veranderd?

In het kort: In 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar onder volwassenen niet veranderd vergeleken met 2022. Ook in vergelijking met de eerste meting in 2015 is het gebruik in het laatste jaar in 2023 onveranderd.

Amfetaminegebruik onder volwassenen stabiel

In 2023 is het amfetaminegebruik (ooit, laatste jaar, laatste maand) niet veranderd in vergelijking met de vorige meting in 2022. Vergeleken met de eerste meting in 2015 is het gebruik van amfetamine ooit in het leven wel hoger in 2023. Het gebruik in het laatste jaar en in de laatste maand bleef tussen 2015 en 2023 ongeveer gelijk.

Amfetaminegebruik onder zowel mannen als vrouwen stabiel

In 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar onder zowel mannen als vrouwen niet veranderd vergeleken met de vorige meting in 2022. Ook vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het laatste-jaar-gebruik onder zowel mannen als vrouwen ongeveer gelijk gebleven.

Amfetaminegebruik onder alle leeftijdsgroepen stabiel

Tussen 2022 en 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar in geen van de leeftijdsgroepen veranderd. Ook vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het gebruik in het laatste jaar onder alle leeftijdsgroepen ongeveer gelijk gebleven.

Amfetaminegebruik onder alle opleidingsniveaus stabiel

Tussen 2022 en 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar onder geen van de opleidingsniveaus veranderd. Ook vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het gebruik in het laatste jaar onder alle opleidingsniveaus ongeveer gelijk gebleven.

Amfetaminegebruik onder alle herkomstgroepen stabiel sinds vorige meting

Tussen 2022 en 2023 is het amfetaminegebruik in het laatste jaar onder geen van de herkomstgroepen veranderd. Sinds 2022 hanteert het CBS een nieuwe indeling naar herkomst, er zijn daarom geen trendgegevens beschikbaar tussen 2015 en 2022.

Amfetaminegebruik onder volwassenen in weinig/niet stedelijke gebieden gedaald sinds vorige meting

Hoewel het amfetaminegebruik in het laatste jaar in de totale groep van 18 jaar en ouder tussen 2022 en 2023 ongeveer gelijk bleef, daalde het gebruik wel onder volwassenen in weinig/niet-stedelijke gebieden van 1,0% naar 0,4%.

Vergeleken met de eerste meting in 2015 is in 2023 het gebruik in het laatste jaar onder volwassenen van alle stedelijkheidsniveaus ongeveer gelijk gebleven. 

Landelijke cijfers

Landelijke cijfers over het gebruik van drugs worden verzameld in de Leefstijlmonitor. De Leefstijlmonitor bestaat uit meerdere bronnen.

De hoofdbron voor drugsgebruik onder volwassenen (18+) is de Gezondheidsenquête (GE). Dit is een vragenlijst waarmee we gegevens verzamelen over hoeveel mensen drugs gebruiken. De vragenlijst wordt ieder jaar herhaald. Het gebruik van amfetamine wordt sinds 2015 op vergelijkbare wijze uitgevraagd in de vragenlijst van de GE.

Verdiepende gegevens over drugsgebruik komen uit de Aanvullende Module Middelen (LSM-A Middelen). De LSM-A Middelen is een aparte dieptestudie die sinds 2016 om de twee jaar wordt uitgevoerd. In deze vragenlijst worden ook de frequentie van gebruik en probleemgebruik, aankooplocaties, aan middelen gerelateerde gezondheidsproblemen en hulpzoekgedrag uitgevraagd.

De GE en LSM-A zijn twee losstaande onderzoeken. Beide onderzoeken zijn zoveel mogelijk vergelijkbaar opgezet. Maar er zijn wel verschillen tussen de twee onderzoeken, zoals de manier waarop de vragenlijst wordt afgenomen, steekproeftrekking en beloningen. Hierdoor kunnen sommige cijfers uit de GE verschillen van de cijfers uit de LSM-A. Lees daarover meer op deze pagina.

Het gebruik van amfetamine ooit in het leven en in het laatste jaar kan worden uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, herkomst en stedelijkheid. Het aantal amfetaminegebruikers in de laatste maand in de steekproef is te klein om nader uit te splitsen naar deze demografische kenmerken. Voor veranderingen over tijd kijken we alleen naar het gebruik in het laatste jaar. 

Aanvullende informatie

Hoe te verwijzen

    Nationale Drug Monitor, editie 2024. . . Geraadpleegd op: . Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.